Turvallisuudesta

Melontaturvallisuus on asenne, joka edellyttää tietoa, taitoa ja kokemusta. Melaveikkojen kokeneimmat melojat ovat retkeilleet paljon yksin, mikä on edellyttänyt varautumista mitä erikoisimpiin tilanteisiin yllättävissä olosuhteissa. Ryhmässä melominen tuo turvallisuutta pelastautumisiin, mutta ryhmä itsessään ja sen ryhmäpaine voivat luoda yllättäviä vaaratilanteita. Retken vetäjän kokemus, ennakointikyky, ihmistuntemus ja tilannetaju luovat turvallisuutta melontaretkelle. Osaamisen vaatimukset ovat selvästi laajemmat kuin yksinäisellä retkeilijällä.

Melontaretkellä vaara piilee useimmin maissa. Liukastumiset, kompuroinnit, teräaseen huolimaton käyttö, nostelun aiheuttamat venähdykset ja rasitusvammat saattavat pysäyttää retken paikkaan, josta ei loukkaantumisen takia pääse helposti hoidettavaksi. Ensiapu on osattava käytännössä. Ylimääräistä nestettä ja ruokaa on oltava mukana. Punkkitarkastukset ja punkkipihdit voivat pelastaa sinut loppuelämän riesalta.

Uudet melonta- ja retkivarusteet on testattava ennen vaativampaa retkeä. Välttämättömät varusteet oppii tunnistamaan unohdusten kautta. Kokeneet melojat kirjoittavat omat tarkastuslistansa. Ryhmässä on hyvä jakaa tiettyjä harvemmin tarvittavia varusteita, mutta asia on sovittava ennakolta. EA-pakkaus, korjausvälineet, hätämerkinantovälineet ja varamela voidaan jakaa ryhmässä. Hätätilanteessa ryhmän pitää pysyä koossa, jotta tarvittavat varusteet on saatavilla.

Perehdy liitteenä oleviin ennakkosuunnittelua vaativiin dokumentteihin ja Melaveikot ry:n turvallisuusasiakirjan sisältöön. Yleensä käy niin, että kun varaudut ennalta kaikkeen, mitään ikävää ei tapahdukaan. Ota kaikki läheltä piti -tilanteet vakavasti ja kerro niistä myöhemmin myös muille.

Ikääntyminen heikentää liikkuvuuttasi ja tasapainoasi. Pelastautumistaidot vaativat jatkuvaa harjoittelua erilaisissa olosuhteissa. Onnistuminen helpotetuissa olosuhteissa ei koskaan takaa onnistumista tositilanteessa. Osallistu melaveikkojen pelastautumisharjoituksiin ryhmässä, jotta voit saada palautetta paremmasta suorituksesta.

Turvallisuusasiakirja

Turvallisuusasiakirja Melaveikot ry

Turvallisuussuunnitelma - Päilyvä Päijänne 26.6 - 1.7.2018
LIITE 2 Melontaretken varusteet.pdf