Kuntomelontaa
Melonta on erinomaisen virkistävä kuntoilumuoto lapsesta vanhuuteen asti. Vesi kelluttaa isompaakin melojaa ja veden vastus nousee toiseen potenssiin nopeuden mukaan. Erilaiset tuuli-, virtaus- ja aallokko-olosuhteet kehittävät myös tasapainoasi ja kehonhallintaa. Melonta on kestävyyslaji, jossa energiantuotto muodostuu lähinnä kehon rasvavarastoja kuluttamalla. Jos et lisää syömistäsi, kehosi rasvavarastot alkavat hiljalleen huveta.
Melontaharrastusta hyvin tukevia oheislajeja ovat hiihto, uinti, sauvakävely, voimaharjoittelu kuntosalissa, erilaiset kuntopiirit ja jooga. Pyöräily ja juoksu ovat myös tehokkaita, mutta vartalon ja yläraajojen käyttö jää niissä vaatimattomammaksi.
Yksi melontakerta viikossa riittää ylläpitämään melontakuntoasi. Kehitystä tapahtuu paremmin, jos melot 2-3 kertaa viikossa. Vältä melomasta aina samaa vauhtia. Melo välillä lyhyempi lenkki hengästyen ja selvästi pidempi lenkki rauhallisemmin. Pitkän lenkin monotoninen rytmi kannattaa rikkoa välillä pikapyrähdyksillä, joiden pituus on 10-15 sekuntia. Kiinnitä aina nopeammassa melonnassa huomiota melontatekniikkaasi. Jos haluat kehittää eteenpäinmelonnan tekniikkaasi, sinun kannattaa osallistua Melaveikkojen eteenpäinmelonta -kurssille, joka järjestetään kerran kesässä. Ennen sitä sinun kannattaa perehtyä animoituun eteenpäinmelonta -oppaaseen.
Kapeampi kuntokajakki mahdollistaa paremman jalka- ja vartalotyön. Melontasi on sitä tehokkaampaa, mitä suuremmat lihasmassat osallistuvat melontatyöhön. Kapea kajakki on kiikkerämpi, mutta kovemmassa nopeudessa kaikki kajakit tulevat hieman tukevamman oloisiksi. Melaveikoilla on neljä kuntokajakkia, joiden kiikkeryydessä on eroja. Kuntokajakin käyttäminen tehostaa melontakuntosi, melontataitosi ja melontatehosi kehittymistä.
Lajivoiman kehittämiseksi täysvauhtiset pyrähdykset vievät melontakuntoasi uudelle tasolle. Yksi tehokas lajivoimaharjoitus on poolokajakkimelonta. Et voi käyttää normaalia kajakkimelaasi poolokajakissa, vaan lyhyempää koskimelaa. Tämä harjoitus on kuitenkin erittäin hyödyllistä muuntelua, joka nostaa melonnan taitotasoasi edelleen. Kovatehoisessa poolomelonnassa opit melomaan symmetrisesti ja hyödyntämään jalkojen ja vartalon keskenäistä koordinaatiota tehokkaasti.
SUP-melonta on erittäin hyvä kuntoilumuoto silloin, kun melontatekniikkasi on sellaisella tasolla, joka mahdollistaa hengästyttävän nopeuden.
Melontaretket kehittävät lihaskestävyyttäsi. Jos et kiinnitä huomiota retkiruokavalioosi, menetät pidemmillä retkillä rasvan lisäksi lihasmassaasi. Tämä alentaa reippaammassa kuntoilussa tarvittavaa hapenottokykyäsi, jonka kehittäminen vaatii paljon aikaa ja vaivaa. Älä siis unohda oheisharjoittelua kesällä. Uimassa ja kuntosalilla kannattaa käydä ympärivuotisesti; oheisharjoituksia on syytä tehdä 1-2 kertaa viikossa. Melontaretkillä kannattaa tehdä kävelyretkiä paikallisille nähtävyyksille kauemmaskin.
Etäisyydet Vajalta
SUP-ohje