Historiaa

Kylmä ja myrskyinen tammikuun ilta. Kolkosti vinkuu tuuli puhelinlangoissa. Kylmän viiman kourissa rämisevät kaupunkitalojen peltikatot ja savutorvet ja syöksyvät lumiryöpyt kiitävät pitkin kirkkaasti valaistun pääkaupungin katuja. Eräässä nuortenmiesten asunnossa istuu aikaansa kuluttamassa joukko nuoria miehiä. Heillä on runsaasti aikaa. Tunnelman kohottajina ovat joukko karhuviinapulloja ja korttipakka. Eräs tulija raottaa boksin ovea ja eroittaa seurueen paksun tupakansavun keskeltä jo ennestään tutut kasvot. Tulija ei hämmästy vaan astuu rohkeasti huoneeseen, kaivaa salkustaan pinkan papereita, joihin on koneella kirjoitettu pykäliä, paragrafeja, sitoumuksia ja muita kommervenkkejä ja pyytää niihin muutamia allekirjoituksia."

Näin muisteli seuramme puheenjohtaja Viljam Piipponen seuran vuosikokouksessa 1.2.1935 pitämässä puheessaan. Tuon illan seurauksena Sosialiministeriö hyväksyi Suomen Soutajat ry:n yhdistysrekisteriin 28.2.1934, mistä seura muutti nimensä Melaveikot ry:ksi keväällä 1938.

Melaveikot täytti 75 vuotta 2009

Seuramme kumpuilevaa ja mielenkiintoista historiaa on koottu Juhla-Ourilaiseen. Tulostusversiona se on 24 sivuinen ja 1 megatavun kokoinen pdf-tiedosto, jonka voi ladata tästä

Tiedoston lukemiseen ja tulostamiseen tarvitset Adobe Acrobat Reader -ohjelman. Ohjelma on ilmainen ja voit ladata sen tästä.